Střední škola prof. Zdeňka Matějčka

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Škola > Aktuality > Zlatá vařečka 2025

Zlatá vařečka 2025



Zlatá vařečka 22. ročník na naší škole

Dne 25.března 2025 probíhal na naší škole již 22. ročník prestižní putovní soutěže Zlatá vařečka, která se zaměřuje na talent a kreativitu žáků odborných škol v oblasti stravovacích a ubytovacích služeb. Soutěže se zúčastnilo celkem 6 škol a 12 soutěžících. Účastníci byli žáky oboru „E“ – Stravovací a ubytovací služby (RVP: 65-51-E), přičemž každá škola mohla vyslat maximálně dva soutěžící.

Podmínky soutěže: Soutěžící měli za úkol připravit dvě porce vaflí s různými chutěmi – jednu pro výstavu a druhou pro hodnotící komisi. Podmínkou bylo mít vlastní vaflovač, což umožnilo každému soutěžícímu projevit svou kreativitu a originální přístup. Fantazii se meze nekladly!

Porota měla náročný úkol, protože hodnocení bylo komplexní a zahrnovalo několik kritérií:

  • Dodržení zadaného času
  • Chuť a vůně – vhodnost surovin, kreativita, netradičnost a originalita
  • Vzhled – harmonická barevnost a úprava pokrmu
  • Čistota a hygiena – profesní kuchařský vzhled a hygienické standardy
  • Osobní zručnost – vystupování a správné zacházení s pracovními pomůckami

Soutěžní porota také zohlednila originalitu, osobní přístup a celkovou osobnost soutěžících.

Výsledky soutěže:

1. místo – Marie Dudová (Odborné učiliště a Praktická škola, Hlučín)

Vafle s anglickou slaninou a dipem

2. místo – Vojtěch Strapač (Střední škola prof. Zdeňka Matějčka, Ostrava-Poruba)

Snídaňové vafle s guacamole

3. místo – Pavel Škromach (Střední škola hotelová a služeb Kroměříž)

Čokoládová vafle s ovocem

 

Byli jsme velmi potěšeni, že jsme mohli být pořadatelskou školou a vidět nádhernou tvořivost, kterou jste předvedli. Vaše vafle byly nejen chutné, ale i skutečně originální a vizuálně působivé.

Rádi bychom poděkovali nejen soutěžícím, ale i jejich učitelům, kteří je pečlivě připravovali a podporovali v jejich tvůrčím procesu. Bez jejich péče by nebylo možné dosáhnout tak vysoké úrovně soutěže.

Těšíme se na další spolupráci s Vámi na dalších soutěžích a akcích. Věříme, že příští ročníky přinesou mnoho inspirativních momentů, které nás všechny posunou dál.

V závěru bychom chtěli vyjádřit vděk i dalším oborům na naší škole, které se podílely na přípravě a organizaci této soutěže. Stravovací ubytovací služby, zahradníci, zpracovatelé přírodních pletiv, cukráři, kuchaři, prodavači. Zároveň bychom chtěli vyjádřit velké poděkování žákům 2. ročníku oboru Hotelnictví, kteří se podíleli na přípravě rautu v rámci své mini maturity. Díky jejich kvalitní přípravě a pečlivosti byl raut nejen chutný, ale i vizuálně krásně zpracovaný, což přispělo k celkovému úspěchu této soutěže. Všem patří velký dík za jejich úsilí a úžasný krok vpřed.

 

Děkujeme ještě jednou všem účastníkům a přejeme hodně úspěchů v dalších aktivitách!

Tým pořádající školy.